Zo kun je zelf een septische put plaatsen

Een septische put is een ondergrondse opslagtank die wordt gebruikt om het afvalwater van een huishouden te verzamelen en te zuiveren voordat het wordt afgevoerd naar het grondwater of de riolering. Je kan een septische put zelf plaatsen maar er zijn wel een aantal aandachtspunten om ervoor te zorgen dat het systeem goed functioneert.

BELANGRIJK!
Vergeet niet om de gedetailleerde veiligheidsvoorschriften en plaatsingsvoorschriften te lezen, voor het plaatsen van septische put. Voordat je begint met graven, is het ook aangeraden te controleren of er plaatselijke bouwvoorschriften zijn die je moet volgen.

 

Hier zijn 8 stappen voor het plaatsen van een septische put:

STAP 1: Kies de locatie voor jouw septische put

Op basis van de tankgrootte en bijhorende toevoer- en afvoerleidingen, kan je bepalen waar je jouw septische tank gaat plaatsen. Om praktische redenen is het aangewezen, indien mogelijk, om de overloopleiding naar de riolering kort en zonder veel bochten te voorzien. Recht naar de riolering en afvoerbuizen met een diameter van 110mm voorzien is dus ideaal. Bij de keuze van de locatie, houd je best ook rekening met de verluchting. Om geurhinder te voorkomen, wil je niet dat deze uitmondt naast dakramen of ventilatieroosters.

septische put plaatsen op de ideale locatie

STAP 2: Graaf een put

Graaf een put op de aangewezen locatie die groot genoeg is voor jouw septische tank. Voorzie voldoende plaats voor de leidingen. De put moet iets dieper zijn dan de septische tank zelf. Voldoende helling van de buizen voor inloop en overloop van de septische put is belangrijk voor de goede werking van het systeem. Hou daar dus rekening mee bij het graven van de put. Zie verder hieronder voor de aangewezen hellingsgraad van de buizen.

plaatsen septische put met de hand plaatsen septische put met een kraan meet de septische tank meet de hoogte van de septische tank

STAP 3: Zorg voor een stabiele bodem

De bodem in de put moet vlak en stabiel zijn. Je kunt de bodem van de put bekleden met een laag zand, gestabiliseerd zand of grind om een stevige en goed doorlatende ondergrond te creëren. Als er zich op de plaats van de uitgegraven put veel grondwater bevindt, raden we aan om jouw septische put te plaatsen op een betonplaat of te kiezen voor een platte of ondiepe septische put. De meeste fabrikanten raden aan om de septische put in gestabiliseerd zand te plaatsen.

STAP 4: Plaats de tank in de put

Plaats de tank in de put en zorg ervoor dat deze stabiel en waterpas staat.

plaatsen van septische put met 2 personen

STAP 5: Voorzie toevoer- en afvoer

Sluit de nodige buizen aan. Je hebt leidingen nodig om het afvalwater vanuit het huis naar de septische put te leiden. Het gezuiverde afvalwater stroomt vanuit de septische tank via afvoerleidingen naar de riolering of naar afvoerputten (bezinkput, sterfput) . Let er op dat je de juiste helling van de leidingen hebt om een goede stroom van het afvalwater te garanderen. Idealiter gebruik je een helling van 1.0 cm/m.

STAP 6: Zorg voor een goede verluchting van een septische put

Voor een goede werking van de septische put, is de toevoer van zuurstof en de afvoer van gassen belangrijk. Er zijn twee onafhankelijke luchtstromen nodig: een primaire verluchting of luchtinlaat (stroomopwaarts van de put) en een secundaire ontluchting of luchtuitlaat (stroomafwaarts van de put). Verluchting septische put. Lees er hier meer over.

STAP 7: Vul de open ruimte rond jouw tank op

De uitgegraven aarde of een ander vulmateriaal zoals gestabiliseerd zand kan nu rond de tank worden geplaatst. Zorg ervoor dat je het vulmateriaal goed aandrukt en dat er geen holle ruimtes overblijven.

STAP 8: Dek de put af

Sluit de septische put goed af met een deksel.

plaatsen septische put en een deksel plaatsen

Extra informatie of advies nodig?

Bekijk hieronder onze handige installatievideo.

Bollaert heeft een groot aanbod septische tanks met toebehoren. 

Bekijk hier ons complete gamma septische putten!

Heb je vragen of wil je advies over septische putten, aarzel niet ons te contacteren. Wij helpen je graag verder. We zijn telefonisch bereikbaar tijdens de werkuren op het nummer: 09 369 13 81. Je kan ons ook altijd contacteren via email sales@bollaert.info of ons contactformulier.

Andere interessante artikels:

 

0