FAQ septische put
9 vaak gestelde vragen over een septische put
- Wat is een septische put en hoe werkt het?
- Wat is het verschil tussen grijs en zwart afvalwater?
- Wat mag niet in een septische tank of put terechtkomen?
- Hoe vaak moet je een septische put controleren en ledigen?
- Hoe lang gaat een septische put mee?
- Hoe groot moet een septische put zijn?
- Wat is de beste vorm voor mijn septische put?
- Wat kost een septische put?
- Is de plaatsing van een septische put verplicht?
Wat is een septische put en hoe werkt het?
Een septische put is een tank waar het afvalwater van een woning wordt opgeslagen. De tank zorgt ervoor dat organische stoffen worden afgebroken tot vloeibaar materiaal en gas. Afvalwater van een gezin bestaat uit afwaswater, douche- of badwater, afvoerwater van het toilet, … Het verteringsproces in de put zorgt ervoor dat vaste stoffen uit het afvalwater bezinken. Bacteriën breken deze af tot gassen, restwater en restmaterie. Een septische put is aangesloten op het rioolnet waar de vloeibare materialen en de gassen naartoe worden afgevoerd. Om de vaste restmaterie af te voeren, kan je best om de 3 à 5 jaar de put laten ledigen.
Wat is het verschil tussen grijs en zwart afvalwater?
We maken het onderscheid tussen 2 verschillende soorten huishoudelijk afvalwater: grijs water en zwart water.
- Zwart afvalwater is afgevoerd van het toilet. Het is verontreinigd met uitwerpselen.
- Grijs afvalwater omvat al het andere huishoudelijk afvalwater, zoals water van de wasmachine, bad, douche, lavabo, enz.
De keuze om zowel grijs als zwart water op te vangen in de septische put of enkel zwart afvalwater zal mee de grootte van jouw septische put bepalen.
Wat mag niet in een septische tank of put terechtkomen?
Om het verteringsproces in de septische tank niet te verstoren, is het belangrijk dat er geen moeilijk afbreekbare producten of bacteriedodende stoffen in de put terechtkomen.
- Voorbeelden van moeilijk afbreekbare producten zijn haren, etensresten, maandverbanden, zakdoeken, …
- Voorbeelden van bacteriedodende stoffen zijn chemische schoonmaakmiddelen, bleekwater, chloor, geneesmiddelen met antibiotica, …
Hoe vaak moet je een septische put controleren en ledigen?
Het is aangeraden om één keer per jaar de septische put te controleren of inspecteren. Zo kan je tijdig vaststellen of er problemen zijn, zoals een beschadiging van de put, een verstopping of een verstoring van het verteringsproces in de put, … Een septische put laat je ook best om de 3 à 5 jaar ledigen. Gespecialiseerde firma’s reinigen de put en voeren het septisch materiaal af naar een professioneel waterzuiveringsstation. Als je een septische tank vaak moet ruimen, dan is deze misschien te klein. Bollaert heeft een ruim aanbod grote septische tanks, die een oplossing kunnen bieden.
Hoe lang gaat een septische put mee?
Als een septische put goed wordt onderhouden, kan deze tussen 30 en 50 jaar meegaan.
Hoe groot moet een septische tank zijn?
Hoe groot een septische tank moet zijn, is afhankelijk van de hoeveelheid en het type afvalwater dat in de put terechtkomt. Bij een septische put kan je kiezen om zowel grijs als zwart water op te vangen of enkel zwart. Lees hier wat het verschil is tussen grijs en zwart water. Ook het type woning en het aantal bewoners bepaalt hoeveel afvalwater er naar de septische put zal vloeien.
Hierbij wat richtcijfers om de 'optimale' grootte van een septische tank te bepalen:
- Enkel zwart afvalwater: indien je een septische put aanschaft die enkel zwart water moet behandelen, dan volstaat een minimum volume van 2.000 liter voor een gezin met 5 personen. Bij iedere bijkomende inwoner tel je 300 liter extra.
- Zwart en grijs afvalwater: indien je zowel zwart als grijs water naar de septische put afvoert, dan is minimum 3.000 liter nodig voor een gezin met 5 personen. Tel 600 liter bij voor iedere extra inwoner.
Inwoners | Zwart afvalwater | Zwart & grijs afvalwater |
---|---|---|
1 à 2 inwoners | 1000L | 2000L |
3 à 4 inwoners | 1500L | 2500L |
5 à 6 inwoners | 2000L | 3000L |
Twijfel je over de inhoud van uw septische tank, neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.
Wat is de beste vorm voor mijn septische put?
De vorm van de septische put heeft geen invloed op de werking van de put maar kan wel de plaatsing van de septische put vergemakkelijken. Moet de septische put door een smalle doorgang? Dan is een smalle rechthoekige put geschikt. Indien je niet diep kan graven, dan is een ultraplat model ideaal.
Bekijk hier onze ronde, ovale, rechthoekige of (ultra)platte septische putten.
Wat kost een septische put?
De prijs van een septische put hangt af van de grootte -uitgedrukt in aantal liter- en het materiaal waaruit de put is vervaardigd. Bollaert biedt septische tanks in verschillende modellen, vormen en volumes. De ultraplatte modellen zijn duurder in aankoop, maar bieden het voordeel dat je geen diepe kuil dient te graven. Naast ondergrondse tanks, bieden we ook bovengrondse tanks aan.
Wat kost een ondergrondse septische put?
Zie ons complete gamma aan praktische ondergrondse septische putten!
Wat kost een bovengrondse septische tank?
Zie ons complete gamma aan praktische bovengrondse septische tanks!
Is de plaatsing van een septische put verplicht?
De plaatsing van een septische put is in veel gevallen verplicht. Dit wordt bepaald door het rioolnetwerk in jouw omgeving en de gemeentelijke bepalingen. Als er nog geen riolering is aangelegd in jouw straat, is de regel dat een septische put verplicht is. Om duidelijkheid te krijgen over jouw specifieke situatie, is het best om advies in te winnen bij de gemeente en/of de rioolbeheerder.