8 veelgestelde vragen over mazouttanks

Vaak gestelde vragen over mazouttanks: ‘Mijn oude stookolietank is afgekeurd. Mag ik deze vervangen door een nieuwe mazouttank?’, ‘Waarom zou ik mijn oude mazouttank vervangen door een nieuwe?’, ‘Waar moet ik op letten bij de aankoop van een nieuwe stookolietank?’, ‘Waar moet ik op letten bij de plaatsing van een nieuwe mazouttank?’, …

Lees meer


Mijn oude stookolietank is afgekeurd. Mag ik deze vervangen door een nieuwe mazouttank?

Ja, een mazouttank vervangen mag. De recente wetgeving (1 januari 2022) om het vervangen en plaatsen van mazoutketels af te bouwen, is enkel van toepassing op mazoutketels en niet op mazouttanks. De mazouttank staat volledig los van je mazoutketel en mag je dus vervangen door een nieuwe tank.


Waarom zou ik mijn oude mazouttank vervangen door een nieuwe?

Als je verwarmt op stookolie en de opslagtank is stuk of wordt afgekeurd, dan is het vervangen van de stookolietank een interessante oplossing.

  • Beperkte kosten
    Een nieuwe mazouttank kopen is veel minder kostelijk en ingrijpend dan het omschakelen naar een andere energiebron (aardgas, elektriciteit, andere) en het vervangen van jouw volledige verwarmingsinstallatie.
  • Het vervangen van een stookolietank is makkelijk
    Een stookolietank vervangen is minder moeilijk dan je zou verwachten. Mazouttanks bestaan tegenwoordig in verschillende uitvoeringen, maten en vormen. Zo zijn kunststoffen (polyethyleen – HD-PE) mazouttanks eenvoudig te plaatsen en verplaatsen, ook in moeilijker toegankelijke locaties zoals een kelder.
  • Onafhankelijkheid
    Dankzij de opslag van mazout, heb je meer controle over jouw energiekosten. Je beslist zelf wanneer en hoeveel mazout je bestelt. Je kan onafhankelijk beslissen om mazout in te kopen als de prijs voordelig is. Je bent ook niet afhankelijk van een netwerk en betaalt dus ook geen aansluitings-, beheers- of meterkosten.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een nieuwe stookolietank?

De plaats van jouw nieuwe tank -bovengronds of ondergronds, binnen of buiten- zal een belangrijke rol spelen bij jouw keuze van het type mazouttank.

Bij een bovengrondse tank zijn geen grondwerken nodig en kan je de tank gemakkelijk zelf controleren. Met een ondergrondse mazouttank bespaar je ruimte. De ervaring leert dat bovengrondse stookolietanks nog steeds in trek zijn, voor ondergrondse mazouttanks is dit ondertussen minder het geval.

Mazouttanks kunnen vervaardigd zijn uit kunststof (polyethyleen), metaal of een combinatie van kunststof en verzinkt staal. Ook de keuze van het gewenste materiaal is sterk afhankelijk van de plaats van de tank. Een metalen dubbelwandige mazouttank is heel robuust. Een kunststof tank (polyethyleen – HD-PE) kan je eenvoudig verplaatsen en de meeste modellen zijn koppelbaar. De witte mazouttanks zijn geschikt voor plaatsing in huis. De grijze en groene mazouttanks zijn Uv-bestendig en kunnen buiten geplaatst worden. De verzinkte stookolietank combineert de voordelen van een metalen en een kunststof tank. Hij heeft een PE-binnentank en een verzinkte buitentank.

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is te kiezen voor een kwaliteitsvolle mazouttank. Alle mazouttanks van Bollaert zijn van hoge kwaliteit en duurzaam, ongeacht het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn.

Bollaert heeft een uitgebreid gamma van mazouttanks uit kunststof (polyethyleen), metaal of een combinatie van kunststof en verzinkt staal.

Bekijk hier verschillende types mazouttanks: 


Vindt uw mazouttank in ons gamma. Klik hier!


Waar moet ik op letten bij de plaatsing van een nieuwe stookolietank?

Ben je een handige Harry/Huguette? Jij mag zelf je mazouttank plaatsen en aansluiten. Ben je niet zoals Harry of Huguette, dan vraag je best aan Harry, of een technicus, om deze klus te klaren. Bij eerste ingebruikname dient een technicus je stookolietank te keuren en een certificaat op te stellen. Alles ok, dan voorziet hij de tank van een groene merkplaat. Veel “chauffagisten” en stookolieleveranciers zijn erkend om deze eenvoudige controle uit te voeren, en meestal valt de prijs voor dergelijk certificaat (bij installatie van een nieuwe mazouttank) best wel mee.


Hoe groot moet een stookolietank zijn?

Om het volume van een nieuwe mazouttank te bepalen, bekijk je best het jaarlijks verbruik. Een gezin met een moderne verwarmingsinstallatie, verbruikt gemiddeld 2000 tot 2500 liter mazout per jaar. Een stookolietank van 2500 liter is in dit geval voldoende. (bron informazout).
Is je woning recent energetisch gerenoveerd en heeft deze een goede EPC score, dan volstaat een (veel) kleinere tank. De ervaring leert dat een tank van 1000 of 1500 L meer en meer gebruikt wordt. Verwarm je bij met stookolie (bv. enkel in de winter), dan volstaat vaak een tank van 750L of 1000L.

 


Wat kost een mazouttank?

De aankoopprijs van een stookolietank varieert in functie van het materiaal en het volume. Reken op een eenmalige aankoopkost tussen €850 en €2500 voor een dubbelwandige opslagtank tussen de 750 liter en de 2500 liter.

Bollaert biedt aannemers, installateurs, chauffagisten of bouwondernemingen die regelmatig mazouttanks plaatsen een korting tussen 5 en 15%.
Lees hier meer over de korting voor aannemers, verwarmingsinstallateurs en bouwondernemingen. 

 


Wat met de controle van je mazouttank?

Gebruik je de mazouttank voor de verwarming van je woning? Sind 1 maart 2009 moet een bovengrondse stookolietank na ingebruikname niet meer periodiek gekeurd worden. Alleen de controle bij plaatsing is verplicht.
Gaat het over een dieseltank, dus een tank met een pomp, lees hier meer over de wetgeving voor mazouttanks .

 


Kan ik mijn mazout uit mijn oude tank overpompen in mijn nieuwe aangekochte tank?

Het zou jammer zijn als je mazout die nog overblijft in jouw oude tank niet meer kan gebruiken. Ga je bij Bollaert een mazouttank kopen, dan bieden wij -gratis- een pomp pakket aan. Hiermee kan je de resterende mazout overpompen naar jouw nieuwe mazouttank.

Lees hier meer over dit pomp pakket – zelf mazout overpompen

 

0