9 veelgestelde vragen over een septische put

Vind in onze FAQ een antwoord op uw vraag over een bovengrondse of ondergrondse septische put: ‘Wat is de prijs?’, ‘Hoe werkt een septische put?’, ”Hoe zit het met onderhoud, verluchting …?’, ‘Hoe groot moet de septische put zijn?’ …

Lees meer

grootte septische put

 

septische put prijs 1500 literSeptische Put Door De Deur Dragen

Wat is een septische put en hoe werkt het?

Een septische put is een tank waar het afvalwater van een woning wordt opgeslagen. De tank zorgt ervoor dat organische stoffen worden afgebroken tot vloeibaar materiaal en gas. Afvalwater van een gezin bestaat uit afwaswater, douche- of badwater, afvoerwater van het toilet, … Het verteringsproces in de put zorgt ervoor dat vaste stoffen uit het afvalwater bezinken. Bacteriën breken deze af tot gassen, restwater en restmaterie. Een septische tank is aangesloten op het rioolnet waar de vloeibare materialen en de gassen naartoe worden afgevoerd. Voor een goede werking van de septische put is de ventilatie heel belangrijk. Verluchting en ontluchting septische put: waarom is dit zo belangrijk?


Wat is het verschil tussen grijs en zwart afvalwater?

We maken het onderscheid tussen 2 verschillende soorten huishoudelijk afvalwater: grijs water en zwart water.

 • Zwart afvalwater is afgevoerd van het toilet. Het is verontreinigd met uitwerpselen.
 • Grijs afvalwater omvat al het andere huishoudelijk afvalwater, zoals water van de wasmachine, bad, douche, lavabo, enz.

De keuze om zowel grijs als zwart water op te vangen in de septische tank of enkel zwart afvalwater zal mee de grootte van jouw put bepalen.


Wat mag niet in een septische tank of put terechtkomen?

Om het verteringsproces in de septische tank niet te verstoren, is het belangrijk dat er geen moeilijk afbreekbare producten of bacteriedodende stoffen in de put terechtkomen.

 • Voorbeelden van moeilijk afbreekbare producten zijn haren, etensresten, maandverbanden, zakdoeken, …
 • Voorbeelden van bacteriedodende stoffen zijn chemische schoonmaakmiddelen, bleekwater, chloor, geneesmiddelen met antibiotica, …

Hoe moet je een septische tank controleren en hoe vaak moet je een septische put ledigen?

Het is aangeraden om één keer per jaar de septische tank te controleren of inspecteren. Zo kan je tijdig vaststellen of er problemen zijn, zoals een beschadiging van de put, een verstopping of een verstoring van het verteringsproces in de put, …

Bij de controle van jouw septische tank, let je best op volgende zaken: 

 1. de dikte van de bovendrijvende korst mag maximum 15cm zijn
 2. het afvalwater (= water dat via de overloop in het riool stroomt) mag niet donker zijn, maar moet kleurloos of lichtbruin zijn.
 3. kijk na of er in de omgeving van de septische put
  • boomwortels zijn die in de richting van de put groeien (= gevaar voor beschadiging)
  • regenwater rechtstreeks in de put binnen kan (= dit verlaagt het rendement van de septische afbraak)

Een septische put laat je sowieso best om de 3 à 5 jaar ledigen. Gespecialiseerde firma’s reinigen de put en voeren het septisch materiaal af naar een professioneel waterzuiveringsstation.

Als je een septische tank vaak moet ruimen, dan is deze misschien te klein. Bollaert heeft een ruim aanbod grote septische tanks, die een oplossing kunnen bieden.


Hoe lang gaat een septische put mee?

Als een septische tank goed wordt onderhouden, kan deze tussen 30 en 50 jaar meegaan.


Hoe groot moet een septische tank zijn?

Hoe groot een septische tank moet zijn, is afhankelijk van de hoeveelheid en het type afvalwater dat in de put terechtkomt. Bij een septische put bestaat de mogelijkheid om zowel grijs als zwart water op te vangen of enkel zwart. Ook het type woning/gebouw en het aantal bewoners/gebruikers bepaalt hoeveel afvalwater er naar de septische put zal vloeien. De uiteindelijke grootte van de septische put is o.a. afhankelijk van het aantal IE (inwonersequivalenten).

Grootte septische put: hierbij wat richtcijfers om de ‘optimale’ grootte van een septische put te bepalen:

 • Enkel zwart afvalwater: indien je een septische put aanschaft die enkel zwart water moet behandelen, dan volstaat een minimum volume van 2.000 liter voor een gezin met 5 personen. Bij iedere bijkomende inwoner tel je 300 liter extra.
 • Zwart en grijs afvalwater: indien je zowel zwart als grijs water naar de septische tank afvoert, dan is minimum 3.000 liter nodig voor een gezin met 5 personen. Tel 600 liter bij voor iedere extra inwoner.
 • Indien het gebouw niet (enkel) voor bewoning gebruikt wordt (bv. school, camping, kantoor,…), of indien het over een tijdelijke oplossing gaat (bv. werfkeet), kan men de dimensionering van de septische put berekenen op basis van het aantal IE (inwonersequivalenten).
InwonersZwart afvalwaterZwart & grijs afvalwater
1 à 2 inwoners1000L2000L
3 à 4 inwoners1500L2500L
5 à 6 inwoners2000L3000L

Om duidelijkheid te krijgen over jouw specifieke situatie, is het best om advies in te winnen bij de gemeente en/of de rioolbeheerder. Afhankelijk van de toepassing (woning, vakantieverblijf, camping, tijdelijk gebruik,…) zullen zij u inlichten.


Wat is de beste vorm voor mijn septische tank?

De vorm van de septische tank heeft geen invloed op de werking van de put maar kan wel de plaatsing van de septische put vergemakkelijken. Moet de septische tank door een smalle doorgang? Dan is een smalle rechthoekige put geschikt. Indien je niet diep kan graven, dan is een ultraplat model ideaal.

Bekijk hier onze ronde , ovale , rechthoekige septische putten.


Septische put prijs?

De prijs van een septische tank hangt af van de grootte -uitgedrukt in aantal liter- en het materiaal waaruit de put is vervaardigd. Bollaert biedt septische tanks in verschillende modellen, vormen en volumes. De ultraplatte modellen zijn duurder in aankoop, maar bieden het voordeel dat je geen diepe kuil dient te graven. Naast ondergrondse tanks, bieden we ook bovengrondse tanks aan.

 

Wat kost een ondergrondse septische put?

Wil je een ondergrondse septische put kopen? Dit zijn onze goedkoopste ondergrondse tanks :

 

Zie ons complete gamma aan praktische ondergrondse septische putten!

Wat kost een bovengrondse septische tank?

Wil je een bovengrondse septische tank kopen? Onze goedkoopste bovengrondse tanks :

 

Zie ons complete gamma aan praktische bovengrondse septische tanks!


Is de plaatsing van een septische put verplicht?

De plaatsing van een septische tank is in veel gevallen verplicht. Dit wordt bepaald door het rioolnetwerk in jouw omgeving en de gemeentelijke bepalingen. Als er nog geen riolering is aangelegd in jouw straat, is de regel dat een septische put verplicht is. Om duidelijkheid te krijgen over jouw specifieke situatie, is het best om advies in te winnen bij de gemeente en/of de rioolbeheerder.

0