7 vaak gestelde vragen over een bovengrondse regenwatertank

Vaak gestelde vragen over bovengrondse regenwatertanks: ‘Waarom is een bovengrondse regenwatertank interessant?’, ‘Is het verplicht?’, ‘Kan ik regenwater opvangen als ik weinig of enkel een moeilijk toegankelijke plaats heb voor een regenwatertank?’ …

Lees meer


Wat is een bovengrondse regenwatertank?

Met een bovengrondse regenwatertank, vang je het water op, dat via een regenpijp vanaf het dak en de dakgoten naar beneden stroomt. Afhankelijk waarvoor je het water gaat gebruiken, kan je het filteren, in een regenwatertank bewaren of met een pomp aftappen of verdelen. Regenwatertanks voor bovengrondse plaatsing bestaan in verschillende vormen en maten.


Waarom is een bovengrondse regenwatertank interessant?

Wil je graag regenwater opvangen, maar geen graafwerken uitvoeren, dan biedt een bovengrondse tank een perfecte oplossing. Dit type tank is ook makkelijker toegankelijk en te controleren. Je kan het regenwater gebruiken om toiletten door te spoelen, kleren te wassen, de auto te wassen, de tuin te besproeien… Met de droogte van de voorbije zomers en de stijgende kosten, is het plaatsen van een regenwatertank sowieso een interessante zaak geworden.

Wil je graag meer info over het de eigenschappen, toepassingen en voordelen van regenwater? Wil je graag regenwater vergelijken met leidingwater? Klik hier om te weten waarom je regenwater best opvangt in een regenwatertank. .

Regenwatertanks voor bovengrondse plaatsing bestaan in verschillende vormen en maten; van 1000 tot 10.000 liter en meer. Voor elke situatie, is er een oplossing:

Rechthoekige bovengrondse regenwatertanks:

Rechthoekige bovengrondse regenwatertanks met pomp:

Zie ons complete gamma aan praktische bovengrondse regenwatertanks!

Is een regenwaterput verplicht?

Bij nieuwbouw en verbouwingen is het verplicht om een regenwaterput van minstens 5000 liter te plaatsen. Door de warme zomers en bijhorende watertekorten, heeft de Vlaamse overheid deze regel verder aangescherpt. Vanaf 2 oktober 2023, moet bij een dakoppervlakte groter dan 80 m², een put van minstens 7.500 liter geplaatst worden. Wanneer je dak meer dan 120m² beslaat, dan is een regenwaterput van 10.000 liter verplicht. Het water moet gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, als poetswater of voor de wasmachine. Meer informatie over de verscherpte regelgeving kan je hier lezen.


Hoe groot moet een regenwatertank zijn?

Om het volume van jouw regenwatertank te bepalen, houd je best rekening met volgende factoren:

  • de Vlaamse regelgeving over de opvang van regenwater (Informatie over de regelgeving, vind je hier. )
  • jouw waterverbruik: op de jaarlijkse afrekening van jouw watermaatschappij (eindfactuur), vind je jouw verbruik terug. Het totaal gemiddeld waterverbruik per persoon per dag bedraagt in België 99 liter (bron: VMM )
  • jouw dakoppervlak: het volume van de regenwaterput of regenwatertank bedraagt minimaal 50 liter per vierkante meter horizontale dakoppervlak (bron: VMM )

Twijfel je over de optimale inhoud van jouw regenwatertank, neem gerust contact met ons op . We helpen je graag verder.


Wat kost een regenwatertank?

De kosten voor het plaatsen en onderhouden van een regenwatertank zijn beperkt en leveren tegelijk een mooie besparing op. Je betaalt eenmalig voor de aanschaf van een regenwatertank. De plaatsingskosten kan je beperken doordat de installatie van een kunststof bovengrondse regenwatertank heel gemakkelijk is. Ben je handig? Dan kan je dit zelf uitvoeren. En door regenwater te recupereren, bespaar je natuurlijk op jouw waterfactuur. Het opgevangen regenwater kan dienen voor de schoonmaak, het wassen van kledij, het doorspoelen van het toilet of het besproeien van de tuin.


Kan ik regenwater opvangen als ik weinig plaats of enkel een moeilijk toegankelijke plaats heb voor een regenwaterput?

Bovengrondse regenwatertanks bestaan in verschillende afmetingen en volumes. Wie weinig plaats heeft of enkel een moeilijk toegankelijke plaats beschikbaar heeft voor een regenwaterput, kan met de compacte kunststoffen watertanks toch regenwater opvangen. Deze modellen zijn rechthoekig en speciaal ontworpen om makkelijk door een deuropening of smalle doorgang te kunnen. Ze zijn ook licht waardoor ze makkelijk kunnen verplaatst en geplaatst worden door een doe-het-zelver. Wil je toch een mooi volume water opvangen, dan kan je met toebehoren verschillende compacte regenwatertanks aan elkaar koppelen.

Bollaert heeft een uitgebreid gamma van bovengrondse watertanks met verschillende afmetingen en volumes. Bekijk hier onze verschillende types regenwatertanks. Smalle rechthoekige regenwatertank 3000L = de meest verkocht regenwatertank.

Gekoppelde bovengrondse watertanks:

Zie ons complete gamma aan gekoppelde bovengrondse regenwatertanks!


Moet ik mijn bovengrondse regenwatertank beschermen tegen vorst in de winter?

Omdat bovengrondse regenwatertanks meestal buiten staan, moeten deze wel bestendig zijn tegen alle weersomstandigheden. De bovengrondse watertanks van Bollaert zijn gemaakt uit HDPE kunststof (Polyethyleen), en daardoor bestand tegen de vorst. De toebehoren die op jouw tank zitten, zoals een kraantje, waterpomp of filter kan je best wel extra beschermen. We geven u hiervoor enkele praktische tips – bovengrondse watertank vorstvrij . Wil je specifieke informatie over vorstbestendige kranen, klik dan hier.

0