Winterklaar met een vorstvrije buitenkraan

Een vorstbestendige buitenkraan is specifiek ontwikkeld om te voorkomen dat het water in de leidingen bevriest, waardoor het risico op barsten of beschadiging van de kraan wordt geëlimineerd tijdens koude weersomstandigheden.

regenwatertank met vorstvrije kraan Lees meer


Hoe werkt een vorstvrije kraan?

Deze kranen regelen door middel van een roterende kogel de stroom van het water. De kogel heeft een gat dat ervoor zorgt dat er geen druk ontstaat in de kraan wanneer er zich ijs vormt in de kogel. Om de juiste werking van dit systeem te garanderen, moet de kraan volledig open of dicht staan. De vorstvrije buitenkraan kan dus in twee standen staan, open of gesloten. Het is geen regelklep, omdat een gedeeltelijke sluiting van de kogel kan leiden tot cavitatie in de kogel, en aldus de vorstvrije buitenkraan kan beschadigen. Deze kranen zijn ook allemaal gemaakt van roestvrij staal, een materiaal dat bijzonder duurzaam is en bestand is tegen temperaturen tussen -15°C en 100°C.


De voordelen van een vorstvrije buitenkraan

Een vorstvrije kraan is een slimme en handige toevoeging aan jouw watertank want:

 • het zorgt ervoor dat je het hele jaar door toegang hebt tot het opgeslagen regenwater.
 • je hoeft je geen zorgen te maken over bevriezing en schade aan de kraan. Bij een gewone standaard kraan moet je er altijd aan denken deze tegen de winter op de één of andere manier te isoleren zodat deze niet kapot vriest.

Hoe een vorstvrije kraan zelf installeren op je watertank?

Mogelijkheid 1: Kant en klare oplossing

De groene regenwatertanks van Bollaert beschikken over een robuuste waterdichte flensaansluiting waarop je met 4 vijzen een vorstbestendige kraan kan monteren. In dit geval hoef je dus zelf geen gat te boren. Gewoon de flens met 4 boutjes vastschroeven en klaar. Makkelijke montage en steeds waterdicht. 

Bekijk zeker onze handige installatie video !

Mogelijkheid 2: Oplossing op maat in 3 eenvoudige stappen

Op de andere watertanks van Bollaert kan je in 3 eenvoudige stappen een kraan installeren op de plaats die je zelf het meest geschikt vindt:

 1. Maak een gat in je regenwatertank 
  Kies de locatie op de regenwaterton waar je de kraan wilt installeren, ideaal is net boven de bodem. Zorg ervoor dat het een vlakke plaats is zodat je de aansluiting gemakkelijk waterdicht kan maken. Boor een gat in de tank met een diameter die overeenkomt met de grootte van de kraanflens.
 2. Plaats de kraan
  Plaats de kraanflens door het gat in de ton. Bevestig de moer en de kraan zodat beide stevig vastzitten. Indien nodig kan je teflon gebruiken of de kraan extra afkitten met siliconen om zeker te zijn van een waterdichte aansluiting.
 3. Test de werking van de kraan
  Vul de regenwaterton met water en draai de kraan open om te controleren of alles goed functioneert en er geen lekken zijn. Als er lekken optreden, draai dan de moer strakker aan of breng meer teflon of siliconen aan.

 


Hoeveel kost een vorstvrije kraan?

Bollaert heeft verschillende types vorstvrije kranen in voorraad aan marktconforme prijzen:


Getest door Bollaert

De vorstvrije kranen van Bollaert zijn eigenhandig getest. Hiervoor hebben we ze gevuld met water en in de diepvriezer geplaatst aan een temperatuur van -15°C voor een periode van drie opeenvolgende dagen. Daarna hebben we de kranen op kamertemperatuur laten ontdooien en ze terug aangesloten op watertoevoer. Er werd bij geen enkele van onze vorstbestendige kranen een lek of ander probleem vastgesteld. We garanderen onze klanten dan ook dat onze buitenkraan vorstvrij is en 100% betrouwbaar.


Vragen of meer informatie nodig?

Klik hier voor meer info over het winterklaar maken van jouw regenwatertank.

Vragen of hulp nodig bij het kiezen van een vorstvrije kraan? Contacteer ons op het nummer 09 369 13 81 of stuur je vraag door naar sales@bollaert.email . We helpen je graag verder.

0