Zo houd je jouw bovengrondse watertank vorstvrij

In de winter heerst vaak de vraag of regentonnen wel vorstbestendig zijn; gelukkig kun je, door enkele doeltreffende maatregelen te treffen op een eenvoudige manier ervoor zorgen dat jouw wateropslagsysteem niet onderhevig is aan vorstschade.

Lees meer

Met een ondergrondse regenwatertank zit je sowieso goed

Als jouw tank ondergronds zit, hoef je je geen zorgen te maken. Als de bovenkant van jouw ondergrondse tank 50 cm onder het grondoppervlak zit, is jouw tank al heel erg goed beschermd tegen vorst. Op deze manier kan je het hele jaar door van jouw wateropslag genieten. Het is wel aan te raden om de leidingen, kraan en pomp in jouw systeem te controleren en indien nodig te beschermen (zie hieronder).

regenton vorstbestendig - bovengrondse regenwatertank in tuin in de winter

Hoe een bovengrondse regenton vorstbestendig maken?

Als jouw regenwatertank buiten staat, bestaat het risico dat het water bevriest als de temperatuur onder het vriespunt zakt. Regenwatertanks gemaakt van HDPE (High Density Polyethylene) hebben een zekere elasticiteit. Hierdoor kan de wand enkele centimeters uitzetten en is de bovengrondse regenwatertank veel beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Bijna alle Bollaert regentonnen zijn gemaakt van HDPE (high-density polyethyleen). In principe hoef je met dit type tank niets bijzonders te doen. We raden echter wel aan om je regenwatertank gedeeltelijk te ledigen tot er nog maar ¾ van het totale watervolume in je tank zit. Zo kan het water in de ton lichtjes uitzetten wanneer het in ijs verandert. Om ervoor te zorgen dat jouw regenton buiten zich niet blijft vullen en het niveau niet hoger wordt dan ¾ van het totale watervolume, moet je ervoor zorgen dat er geen extra water in de ton kan stromen. De bovengrondse regenwaterfilter die we aanbieden in onze online shop heeft een winterstand die voorkomt dat het (gefilterde) water in de regenwateropvang loopt, maar stuurt het rechtstreeks naar de afvoer.

Klik hier om de regenwaterfilter met winterstand te bekijken!


Hoe zit het met kwetsbare accessoires zoals de kraan, de slang en de waterpomp?

Wanneer een regenwatertank buiten staat, is het aan te raden om zorg te dragen voor alle accessoires. Een standaard kraan of slang kan niet tegen de vrieskou en zal uitzetten en barsten. Je isoleert jouw kraan dus best tegen de kou en bewaart de slang tijdens de winter op een warmere plaats. De meeste waterpompen zijn ook niet bestand tegen kou. Je koppelt ze best los van je regenwatertank in de winter en bewaart ze op een warme plaats tot het niet meer vriest.

Wil je je geen zorgen maken over je kraan in de winter? Bollaert biedt vorstbestendige kranen aan die niet barsten als het vriest!


Extra tips om jouw bovengrondse watertank vorstvrij te houden

Als je bovengrondse regenton niet gemaakt is van polyethyleen plastic, of als er streng winterweer op komst is, kun je ook de volgende tips toepassen om je regenwatertank te beschermen:

  • Maak je bovengrondse regenwatertank vorstvrij door hem te bedekken met dekens of dekzeilen.
  • Plaats pingpongballen of rubberen ballen in de watertank. Deze voorkomen ijsvorming op het wateroppervlak.
  • Plaats gedeeltelijk gevulde plastic flessen in jouw regenton in de winter. Als het water in de tank bevriest, zullen de flessen lichtjes samengedrukt worden en zal de tank niet zo gauw barsten.
  • Leeg jouw regenwatertank.
  • Koppel accessoires zoals tuinslangen of de pomp los van jouw ton en bewaar ze op een warme plaats tot het niet meer vriest. Je kunt accessoires zoals de kraan ook beschermen door ze in stof en/of plastic te wikkelen.

Bollaert kunststof regenton vorstbestendig

Bijna alle Bollaert regentonnen zijn gemaakt van HDPE (high density polyethyleen). Polyethyleen is flexibel, waardoor de tanks “elastisch” zijn en dus veel beter bestand tegen temperatuurschommelingen en vorst. Ze kunnen dus zonder problemen het hele jaar door worden gebruikt. Bij regenwatertanks die in de buitenlucht staan, is het wel aangeraden om accessoires zoals de kraan, waterpomp of filter extra te beschermen.

Bollaert heeft een uitgebreid gamma vorstbestendige regenwatertanks.

Bekijk hier het volledige gamma: bovengrondse regenwatertank.

bovengrondse watertank vorstvrij - bovengrondse regenwatertank in tuin
0