Verluchting en ontluchting septische put: waarom is dit zo belangrijk?

In een septische put wordt het afvalwater van een huis verzameld. Door septische gisting of rotting, wordt het organisch materiaal uit het afvalwater omgezet in vloeistof en gassen (waaronder methaan). Voor een goede werking van de septische put, is de toevoer van zuurstof en de afvoer van gassen belangrijk. Je kan het vergelijken met een soort ademhalingssysteem. Er zijn twee onafhankelijke luchtstromen nodig: een primaire ventilatie of luchtinlaat (stroomopwaarts van de put) en een secundaire ventilatie of luchtuitlaat (stroomafwaarts van de put).

Lees meer

Primaire verluchting septische put om het gistingsproces te ondersteunen

De luchtinlaat of primaire verluchting bevindt zich stroomopwaarts van de tank. Er wordt lucht aangetrokken naar de tank. Dankzij de primaire verluchting wordt de druk van toiletten, wastafels, gootstenen, douches en wasmachines verlicht. Het zorgt voor een goede algemene luchtcirculatie. Door de zuurstoftoevoer naar de septische tank, kan het organisch afval zich gemakkelijker afbreken.


Secundaire ontluchting septische put om vervelende geurtjes te vermijden

De secundaire ontluchting zorgt ervoor dat gassen – die ontstaan tijdens het afbraakproces van het afvalwater – worden afgevoerd naar de buitenlucht. Zo vermijd je geurhinder in huis. Methaangas en zwavelwaterstof kunnen immers behoorlijk onaangenaam ruiken. Secundaire ventilatie verloopt via een apart kanaal of een aparte buis die boven het dak uitkomt. Vaak wordt deze ontluchtingspijp/slang langs een bestaande regenpijp geïnstalleerd.


Waarom is ventilatie zo belangrijk?

Ontluchting en verluchting van de septische put zorgt voor een effectieve en duurzame werking.

  • Het bevordert de afbraak van afvalstoffen door bacteriële activiteit, waardoor de frequentie van het ruimen wordt verminderd en onderhoudskosten worden bespaard.
  • Daarnaast voorkomt ventilatie de ophoping van schadelijke gassen. Deze gassen kunnen onaangename geuren en druk in het systeem veroorzaken.
  • Een goed geventileerde septische tank draagt bij aan een milieuvriendelijke afvalwaterbehandeling, het minimaliseert de impact op het grondwater en de omgeving.

Tips voor een goede verluchting van een septische put

  • Zorg bij het installeren van de ventilatiekanalen voor een goede aansluiting tussen de buizen en de tank. Ook de aansluiting tussen het dak en de buis moet goed gebeuren zodat uw dak waterdicht blijft.
  • De plaats van de ontluchtingspijp is belangrijk. Om onaangename geuren te voorkomen, moet je de pijp uit de buurt van ramen, deuren of balkons houden. Idealiter komt de ontluchtingsbuis hoger dan je dak.
  • Vermijd dat de ventilatiekanalen verstopt raken. Een verstopte ontluchting kan leiden tot geurproblemen en zelfs drukopbouw in de septische put. Regelmatige controle is aangeraden.
  • De diameter van je afvoerbuizen (uitlaat en inlaat) moet groot genoeg zijn. Voor een septische tank voor particulier gebruik is de standaard gebruikte diameter 110mm.
  • Idealiter is de afstand tussen de overloop van je septische tank en de riolering kort en beperk je het aantal bochten tussen de septische tank en de riolering. Zeker bochten van 90° zijn te vermijden.

Eenvoudige ontluchting septische put

eenvoudige ontluchting/verluchting septische put

Primaire + secundaire verluchting septische put

primaire + secundaire verluchting septische put

Hierbij enkele voorbeelden van septische tanks:

Indien je graag advies krijgt bij de aankoop van jouw septische put of tank, aarzel niet ons te contacteren op het nummer 09 369 13 81 of via email sales@bollaert.email . We helpen je met veel plezier.

0