Vraag het aan Bollaert: Kan ik zelf een regenwaterput plaatsen? Hoe doe je dat dan?

Bij Bollaert krijgen we regelmatig de vraag van klanten hoe ze zelf een regenwaterput kunnen installeren. Door dit zelf te doen, kan je kosten besparen en daarenboven heb je meer controle over wanneer en hoe de tank geplaatst wordt. Mensen die handig zijn en wat gereedschap in huis hebben, kunnen de klus zelf klaren.

Lees meer


BELANGRIJK!

Vergeet niet om de gedetailleerde veiligheidsvoorschriften en plaatsingsvoorschriften te lezen, voordat je aan de klus begint. Voordat je begint met graven, is het ook aangeraden te controleren of er plaatselijke bouwvoorschriften zijn die je moet volgen.


Hier zijn 8 stappen om zelf een regenwaterput te plaatsen:

STAP 1: Een geschikte locatie voor jouw regenput

Kies een goede plaats voor jouw regenwaterput, ergens waar het regenwater van daken of andere oppervlakken gemakkelijk naartoe kan geleid worden.

regenwaterput plaatsen op goede locatie

STAP 2: Graaf een put

Graaf een put die groot genoeg is voor jouw regenwatertank. De put moet iets dieper zijn dan de regenput zelf om een goede stabiliteit en drainage te garanderen. Dit kan met de hand of met een kraan die je huurt.

plaatsen regenwaterput met de hand plaatsen regenwaterput met een kraan regenput plaatsen - meet de tank meet de hoogte van de tank

STAP 3: Zorg voor een stabiele bodem

De bodem in de put moet vlak en stabiel zijn. Je kunt de bodem van de put bekleden met een laag zand, gestabiliseerd zand of grind om een stevige en goed doorlatende ondergrond te creëren. Indien er zich op de plaats van de uitgegraven put veel grondwater bevindt, raden we aan om jouw regenwaterput te plaatsen op een betonplaat of te kiezen voor een platte of ondiepe regenwatertank. De meeste fabrikanten raden aan om de regenwatertank in gestabiliseerd zand te plaatsen.

STAP 4: Plaats de regenwatertank in de put

Plaats de tank in de put en zorg ervoor dat deze stabiel en waterpas staat.

plaatsen regenwaterput met 2 personen

STAP 5: Sluit de tank aan op de dakgoten en installeer een filter

Sluit de regenwaterafvoer van uw dakgoot aan op de inlaat van de regenwatertank. Plaats een filter aan de inlaat van de regenput om bladeren, takken en ander vuil uit het regenwater te verwijderen voordat het de put in stroomt.

STAP 6: Sluit overloop- en afvoerpijpen aan

Sluit een overlooppijp aan op de regenput om overtollig regenwater af te voeren als de put vol is. Vaak is het verplicht om het overtollige water ter plaatse te laten infiltreren in een infiltratietank.

STAP 7: Vul de open ruimte rond jouw tank op

De uitgegraven aarde of een ander vulmateriaal zoals gestabiliseerd zand kan nu rond de tank worden geplaatst. Zorg ervoor dat je het vulmateriaal goed aandrukt en dat er geen holle ruimtes overblijven.

STAP 8: Dek de put af

Sluit de regenwaterput goed af met een deksel om te voorkomen dat vuil, insecten en ander afval in de put terechtkomen.

plaatsen regenwaterput en een deksel plaatsen


OPTIE: Installeer een waterpomp

Als je van plan bent om het opgevangen regenwater te gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin, dan is het interessant om een waterpomp te installeren.


Regenput plaatsen: extra informatie of advies nodig?

Bekijk hier onze handige installatievideo.  

Bollaert heeft een breed assortiment ondergrondse regenwatertanks met toebehoren.

Bekijk hier ons complete gamma ondergrondse regenwaterputten!

Heb je vragen of wil je advies over regenwatertanks, aarzel niet ons te contacteren. Wij helpen je graag verder. We zijn telefonisch bereikbaar tijdens de werkuren op het nummer: 09 369 13 81 . Je kan ons ook altijd contacteren via email sales@bollaert.info of ons contactformulier.

0