Hoe jouw regenwaterput zelf reinigen in 8 eenvoudige stappen

Regenwater wordt vaak gebruikt voor diverse huishoudelijke toepassingen, zoals het doorspoelen van het toilet, besproeien van de tuin en het wassen van de wagen. Als de regenwaterput niet wordt onderhouden, kunnen zich bacteriën, algen en andere verontreinigingen ophopen. Dit kan leiden tot een slechte waterkwaliteit en geur. Door jouw waterput regelmatig te reinigen, kan je dit vermijden en zorg je er ook voor dat je regenwaterput langer mee zal gaan. Bovendien bespaar je, door dit zelf te doen, heel wat centen. Een professionele firma inschakelen voor de reiniging van je regenwaterput zal al gauw €250 kosten.Hier zijn 8 stappen om jouw regenwaterput helemaal zelf te reinigen:

STAP 1: Bereid je voor

Zorg ervoor dat je beschikt over de benodigde uitrusting, zoals handschoenen, een veiligheidsbril en kleding die vuil mag worden. Gereedschappen zoals emmers, borstels, een schep en een waterslang zijn ook handig.

STAP 2: Maak de regenwaterput leeg

Voordat je begint met reinigen moet je de regenwaterput leegmaken. Pomp of schep het aanwezige water uit de regenwaterput. Dit kan je doen door gebruik te maken van een dompelpomp of een emmer en een touw.

STAP 3: Veiligheid voorop

Laat je regenwaterput een dag openstaan. Dit is om ervoor te zorgen dat de put kan verluchten en dat er voldoende zuurstof is als je zelf in de regenwaterput gaat afdalen en werken. Als je zeker wil zijn dat er voldoende zuurstof in de put is, doe de test met een kaarsvlam of aansteker. Dooft de vlam in je regenwaterput, dan is er te weinig zuurstof en mag je absoluut niet zelf in de waterput werken.

STAP 4: Verwijder vuil

Schep alle vuil, bladeren, takken en ander vuil uit de regenwaterput. Gebruik een borstel om hardnekkig vuil los te maken. Dit helpt om verstoppingen te voorkomen en de opslagcapaciteit te vergroten.

STAP 5: Reiniging van wanden en bodem van de regenwaterput

Gebruik een borstel of een hogedrukreiniger om de wanden en de bodem van de tank te kuisen. Zorg ervoor dat je in de mate van het mogelijke hoeken en kieren bereikt. Wil je een reinigingsproduct gebruiken, kies dan voor biologische reinigingsmiddelen. Op deze manier schaad je waardevolle micro-organismen niet. Het gebruik van bleekwater in een regenwatertank wordt sterk afgeraden. Het chloor doodt alle bacteriën en verstoort het biologisch evenwicht.

STAP 6: Spoel de regenwaterput grondig uit na reiniging

 

STAP 7: Vul de regenwaterput (gedeeltelijk) terug met water

Dit doe je om te vermijden dat je regenwaterput inklapt. Heb je een tweede regenwaterput of een bovengrondse regenwatertank in de buurt, dan doe je dit uiteraard best door water over te pompen uit deze tank. Zuiver water wordt meer en meer een kostbaar en kostelijk goed.

STAP 8: De tank is nu klaar om terug te vullen

Zorg ervoor dat de watertoevoer opnieuw correct is aangesloten. Als alles goed functioneert, kan je bij de volgende regenbui weer regenwater opvangen. 

TIP om je regenwaterput langer proper te houden

Een propere dakgoot en schone afvoerbuizen zijn de sleutel om je regenwaterput langer proper te houden. Bladeren, takjes en ander vuil in je dakgoten en afvoerbuizen kunnen het regenwater en je regenwaterput vervuilen en verstoppingen veroorzaken. Om ervoor te zorgen dat je waterput optimaal blijft functioneren, is het essentieel om je dakgoot regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Een schone dakgoot en afvoerbuizen zorgen voor een ononderbroken stroom van regenwater naar je put, properder water in je regenwatertank en je regenwaterput gaat langer mee.
 Reiniging Regenwaterput Dakgoot  

Reinigen Regenwaterput Dakgoot Proper

 

Extra informatie of advies nodig?

Heb je vragen of wil je advies over regenwatertanks, aarzel niet ons te contacteren. Wij helpen je graag verder. We zijn telefonisch bereikbaar tijdens de werkuren op het nummer: 09 369 13 81. Je kan ons ook altijd contacteren via email sales@bollaert.info of ons contactformulier. Zie ons complete gamma ondergrondse regenwaterputten! Zie ons complete gamma bovengrondse regenwatertanks!

0