Hoe kan je meer regenwater opvangen? Hoe doe je dat? Wat zijn de opties? Een regenton aansluiten of een extra regenwatertank plaatsen of…

De gevolgen van de klimaatverandering zijn niet meer te ontkennen. Extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, lange droge periodes, zware neerslag en overstromingen komen alsmaar meer voor. In de zomer valt het mensen op dat hun regenwaterput niet langer toereikend is om de lange droge periodes te overbruggen. De regenwaterput wordt dan vaak automatisch aangevuld met leidingwater. Dat is zonde. Je kan beter meer opslagcapaciteit voor kosteloos regenwater voorzien.

Hoe bereken je het ideale volume regenwater? 

Om het volume van jouw extra regenwatertank te bepalen, houd je best rekening met jouw dakoppervlak: het volume van de regenwaterput of regenwatertank bedraagt minimaal 50 liter per vierkante meter horizontaal dakoppervlak (bron: VMM ). Bereken eens hoeveel water je kan opvangen op basis van jouw dakoppervlakte en vergelijk dit met je huidige opslagcapaciteit. Het verschil tussen beide geeft aan hoeveel extra regenwater je zou kunnen opvangen. Twijfel je over de optimale inhoud van jouw extra regenwatertank, neem gerust contact met ons op . We helpen je graag verder.

Mogelijkheden om meer regenwater op te vangen

Om meer regenwater op te vangen, zijn er verschillende mogelijkheden afhankelijk van jouw bestaande regenwateropvangsysteem, beschikbare ruimte en budget. Bollaert kan je helpen in de 4 volgende scenario’s: 

1

Een extra bovengrondse regenwatertank koppelen aan jouw bovengrondse regenwatertank


Wanneer je bestaande regenwatertank klein is in verhouding tot het dakoppervlak waarop het is aangesloten, is het interessant om een extra bovengrondse regenwatertank te plaatsen. Het koppelen aan de reeds bestaande tank is zeer eenvoudig. Het volstaat om met een koppelingsset de twee tanks met elkaar te verbinden. Zelf een regenwatertank koppelen aan een andere bovengrondse regenwatertank? Hoe doe je dat?

regenton aansluiten

2

Een extra bovengrondse regenwatertank koppelen aan jouw ondergrondse regenwaterput


Ook wanneer je bestaande regenwaterput te klein is, kan je een extra bovengrondse regenwatertank plaatsen. In dit geval, sluit je de overloop van de extra bovengrondse regenwatertank aan op de ondergrondse regenwaterput.

regenwatertank plaatsen

3

Een extra ondergrondse regenwaterput koppelen aan jouw bestaande ondergrondse regenwaterput.


Als er weinig bovengrondse ruimte beschikbaar is voor het plaatsen van een bovengrondse watertank, overwegen klanten om een extra ondergrondse watertank te koppelen aan de bestaande regenwaterput. De plaatsing is iets ingrijpender omdat er dan graafwerken moeten uitgevoerd worden. Om de tanks te verbinden met een buis, moet je in beide tanks een opening maken. Bollaert biedt rubberen dichtingen aan om een perfect waterdichte ondergrondse verbinding tussen de 2 regenwaterputten te maken.

regenwatertank plaatsen

4

Aansluiten regenton aan extra dakoppervlak


Heb je een tuinhuis, serre, carport of garage waarvan de goten nog niet zijn aangesloten op een regenwatertank? Ook hier kan je extra regenwater opvangen. Een regenton aansluiten, specifiek op deze plaatsen, is superhandig. De planten in de serre kan je zo water geven uit de aangesloten extra regenton. Een bovengrondse regenwatertank is relatief gemakkelijk zelf te plaatsen. Zelf een bovengrondse regenwatertank plaatsen? Kan ik zelf een bovengrondse regenwatertank plaatsen? Hoe doe je dat dan?  

regenton aansluiten

Bekijk hier het aanbod van Bollaert van koppelbare regenwaterputten en regenwatertanks

Bollaert heeft een uitgebreid gamma koppelbare watertanks en toebehoren op voorraad. De kunststof tanks van Bollaert zijn licht en hierdoor gemakkelijk zelf te plaatsen. Hier enkele voorbeelden van regenwatertanks, koppelstukken en verbindingssets:  

 

Voordelen van een extra regenwatertank

Een extra regenton aansluiten biedt diverse voordelen op het gebied van duurzaamheid, kostenbesparing en de betrouwbaarheid van jouw watervoorziening.

  • Meer reserve, minder kosten
    Een extra regenton aansluiten zorgt voor een grotere opslagcapaciteit van regenwater. Tijdens droge perioden beschik je hiermee over meer opgeslagen water. Door meer regenwater op te vangen en te gebruiken, bespaar je ook op je waterfactuur.
  • Minder belasting van het rioolsysteem
    Vooral in stedelijke gebieden kan het opvangen van regenwater helpen om overstromingen en overbelasting van het rioleringssysteem tijdens zware regenval te voorkomen. Aquafin gaat nog een stap verder om de uitdagingen van intense regenval aan te pakken. Het initiatief Aqtiput transformeert honderden traditionele regenwaterputten in geavanceerde, slim gestuurde systemen. Deze innovatie maakt het mogelijk om regenwater efficiënter te gebruiken en tegelijkertijd de belasting op rioleringssystemen te verminderen. Wil je hier meer over lezen? Klik hier.
  • Volg de richtlijnen van het programma Blue Deal
    Het programma Blue Deal is een ambitieus plan van de Vlaamse Regering tegen waterschaarste en droogte. Wie bouwt of renoveert is verplicht een regenwaterput te (laten) steken. Het volume van de regenwaterput is afhankelijk van het type woning en het dakoppervlak. Vanaf 2 oktober 2023, zijn de verplichte minimum volumes voor regenwaterputten:

Dakoppervlakte < 80m²

Dakoppervlakte  80m² – 120m²

Dakoppervlakte  120m² – 200m²

Dakoppervlakte > 200m²

Regenwaterput van 5000 liter of meer

Regenwaterput van 7500 liter of meer

Regenwaterput van 10000 liter of meer

Regenwaterput van 20000 liter of meer

Lees hier meer over de nieuwe hemelwaterverordening voor Vlaanderen. Blue Deal: Elke druppel telt.   

Overweeg je een extra regenwatertank te plaatsen? 

Bollaert kan je helpen bij het denk- en aankoopproces. We zijn telefonisch bereikbaar tijdens de werkuren op het nummer: 09 369 13 81. Je kan ons ook altijd contacteren via email sales@bollaert.info of ons contactformulier.

Bekijk hier ons complete gamma bovengrondse regenwatertanks!

Bekijk hier ons complete gamma regenwaterputten!

0