Regenwater versus leidingwater: een vergelijking

Door een groeiend milieubewustzijn, komen er steeds meer vragen rond het gebruik van water. De keuze voor regenwater of leidingwater is vaak een afweging tussen ecologische verantwoordelijkheid en praktische behoeften.

Je auto wassen met regenwater uit een bovengrondse regenwatertank  of  een regenwaterputLees meer

De belangrijkste eigenschappen en toepassingen van regenwater en leidingwater op een rijtje

 

Leidingwater

Regenwater

Bron

Leidingwater wordt geleverd door waterbedrijven en wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen zoals rivieren, meren en grondwater. Het waterbedrijf behandelt en zuivert het water voordat het wordt verdeeld naar huizen en bedrijven.

Regenwater valt neer op aarde in de vorm van regendruppels. Het ontstaat wanneer waterdamp in de lucht condenseert. Het is een belangrijke natuurlijke bron van zoet water. Het kan worden opgevangen wanneer het op daken, opritten of andere oppervlakken terechtkomt en opgeslagen in een regenwaterput of regenwatertank.

Zuiverheid

Leidingwater ondergaat een uitgebreid zuiveringsproces om het te ontdoen van verontreinigingen, bacteriën en chemicaliën. Het voldoet aan strenge wettelijke normen waardoor het geschikt is als drinkwater.

Regenwater is van nature zuiverder dan leidingwater omdat het geen behandeling heeft ondergaan. Het kan echter verontreinigd raken door stof, vuil en andere deeltjes vanop daken, opritten of de oppervlakken waarop het valt. Dit kan je oplossen door een filter te plaatsen voor het water in de waterput terechtkomt.

Samenstelling

Leidingwater bevat toegevoegde mineralen zoals calcium en magnesium, afhankelijk van de lokale watervoorziening en behandeling.

Ook de zuurtegraad moet aan wettelijke normen voldoen. Leidingwater is hierdoor minder zuur dan regenwater. 

In regenwater zitten minder mineralen, zoals kalk en magnesium dan in kraanwater. Regenwater is zacht water en hierdoor ook beter voor planten dan leidingwater uit de kraan . Het heeft ook een lagere pH-waarde, wat betekent dat het zuurder is.

Gebruik

Leidingwater wordt gebruikt voor huishoudelijke toepassingen zoals drinken, koken, douchen, wassen en schoonmaken. Het wordt ook gebruikt in industriële processen en voor irrigatie.

Regenwater wordt het meest gebruikt voor toepassingen waar geen drinkwaterkwaliteit voor nodig is, zoals het besproeien van tuinen, het doorspoelen van toiletten, het wassen van auto’s en het reinigen van terrassen . Het kan ook worden ingezet voor huishoudelijke toepassingen zoals het wassen van kledij. Regenwater is zacht, bevat geen kalk waardoor er minder wasmiddel nodig is. Een extra filtering van het water is wel aangeraden. Kleine natuurlijke verontreinigingen of micro-organismen in het regenwater zouden zonder filtering kunnen leiden tot vlekken of een onaangename geur op kleding.

Duurzaamheid

Het winnen, zuiveren en distribueren van leidingwater is belastend voor het milieu. Het zuiveringsproces vereist een grote infrastructuur, veel energie en chemicaliën. En er gaat ook veel kostbaar water verloren tijdens het proces. 

Het gebruik van regenwater kan de consumptie van leidingwater verminderen en zo bijdragen aan besparingen en een beter milieu.

Kosten

Leidingwater is te verkrijgen tegen een vaste prijs per kubieke meter. Hoe meer leidingwater je verbruikt, hoe hoger de factuur. 

De opvang en het gebruik van regenwater vragen een eenmalige investering in de aankoop en plaatsing van een regenwateropvangsysteem zoals een regenwaterput of een regenton. Daarna kan je kosteloos water opvangen en gebruiken. Op lange termijn kan je dus kosten besparen door het verminderde verbruik van leidingwater.

Leidingwater is geschikt voor consumptie en alle huishoudelijke taken, terwijl regenwater enkel kan worden ingezet voor toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen. Het gebruik van regenwater kan wel bijdragen aan een besparing op de waterfactuur en het behoud van de leefbaarheid van onze planeet. De installatie van een regenwatertank of regenwaterput is daarom tegelijk een slimme investering en een goede daad voor ons leefmilieu.


Regenwater filteren

Als de regen uit de lucht valt, wordt het vaak vervuild door stof, bladeren en andere verontreinigingen. Door een filter te plaatsen voor het water in de regenwatertank of -ton terechtkomt, kan je dit grof vuil opvangen. Bollaert biedt zelfreinigende regenwaterfilters aan die zeer weinig onderhoud vergen. Als bladeren of vuil zich ophopen in de regenwaterfilter wordt deze automatisch schoongespoeld door de volgende lading water.


Als u regenwater wenst te gebruiken voor het toilet of de was is het aan te raden een extra filter te plaatsen nadat het water de regenwatertank verlaat. Er bestaan verschillende soorten filters zoals: een sediment filter, een fijnfilter, een koolstoffilter, een omgekeerde-osmose filter, etc… Kies het type filter in functie van het beoogde gebruik van het water.


Regenwater opvangen

Bollaert heeft een breed assortiment ondergrondse en bovengrondse regenwatertanks.

Zie ons complete gamma aan regenwatertanks!

0