6 vaak gestelde vragen over een ondergrondse regenwaterput

Vaak gestelde vragen over regenwaterputten: ‘Wat is een ondergrondse regenwaterput?’, ‘Waarom is een ondergrondse regenput interessant?’, ‘Is een regenwaterput verplicht?’, ‘Wat kost een regenwaterput?’, ‘Kan ik regenwater opvangen als ik weinig plaats of enkel een moeilijk toegankelijke plaats heb voor een regenwatertank?’, …

Lees meer


Wat is een ondergrondse regenwaterput?

Een ondergrondse regenput is een een opslagsysteem om regenwater op te vangen. Dit water is afkomstig van het dak en zal via de dakgoten en de regenpijpen in de regenwaterput terechtkomen. Afhankelijk waarvoor je het water gaat gebruiken, kan je het filteren, in de regenwaterput bewaren of met een pomp aftappen en verdelen. Waterputten bestaan in verschillende vormen en maten.

Wil je weten of je zelf een regenwaterput kan plaatsen? Mensen die handig zijn en wat gereedschap in huis hebben, kunnen de klus zelf klaren. Hoe kan je best een regenwaterput plaatsen?


Waarom is een ondergrondse regenput interessant?

Een ondergrondse regenput is interessant als je liever geen nuttige grondoppervlakte verliest. De aansluitingen en het controleluik blijven gemakkelijk bereikbaar. Je kan het regenwater gebruiken om toiletten door te spoelen, kleren te wassen, de auto te wassen, de tuin te besproeien… Met de droogte van de voorbije zomers en de stijgende kosten, is het plaatsen van een regenwaterput sowieso een interessante zaak geworden.

Wil je graag meer info over het de eigenschappen, toepassingen en voordelen van regenwater? Wil je graag regenwater vergelijken met leidingwater? Vergelijk regenwater met leidingwater .   

Regenwatertanks voor ondergrondse plaatsing bestaan in verschillende vormen en maten; van 1000 tot 10.000 liter en meer. Voor elke situatie, is er een oplossing:

Ultraplatte ondergrondse regenwaterputten:

 

Zie ons complete gamma ondergrondse regenwatertanks!

 


Is een regenwaterput verplicht?

Bij nieuwbouw en verbouwingen is het verplicht om een regenwaterput van minstens 5000 liter te plaatsen. Door de warme zomers en bijhorende watertekorten, heeft de Vlaamse overheid deze regel verder aangescherpt. Vanaf oktober 2023, moet bij een dakoppervlakte groter dan 80 m², een put van minstens 7.500 liter geplaatst worden. Wanneer je dak meer dan 120m² beslaat, dan is een regenwaterput van 10.000 liter verplicht. Het water moet gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, als poetswater of voor de wasmachine. Blue Deal: Elke druppel telt. De nieuwe hemelwaterverordening. Meer informatie over de verscherpte regelgeving.  


Hoe groot moet een regenwaterput zijn?

Om het volume van jouw regenwatertank te bepalen, houd je best rekening met volgende factoren:

  • jouw waterverbruik: op de jaarlijkse afrekening van jouw watermaatschappij (eindfactuur), vind je jouw verbruik terug. Het totaal gemiddeld waterverbruik per persoon per dag bedraagt in België 99 liter (bron: VMM )
  • jouw dakoppervlak: het volume van de regenwaterput of regenwatertank bedraagt minimaal 50 liter per vierkante meter horizontale dakoppervlak (bron: VMM )

 

De nieuwe hemelwaterverordening geldig vanaf 2 oktober 2023: nieuwe verplichte minimum volumes voor regenwaterputten:

 

Dakoppervlakte < 80m²

Dakoppervlakte  80m² – 120m²

Dakoppervlakte  120m² – 200m²

Dakoppervlakte > 200m²

Regenwaterput van 5000 liter of meer

Regenwaterput van 7500 liter of meer

Regenwaterput van 10000 liter of meer

Regenwaterput van 20000 liter of meer

 

Het regenwater moet verplicht gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, voor de wasmachine, het besproeien van de tuin, auto wassen, … kortom alle toepassingen waar je drinkwater eigenlijk kan vermijden.

Twijfel je over de optimale inhoud van jouw regenwatertank, neem gerust contact met ons op . We helpen je graag verder.


Wat kost een regenwaterput?

De kosten voor het plaatsen en onderhouden van een waterput zijn beperkt en leveren tegelijk een mooie besparing op. Je betaalt eenmalig voor de aanschaf van een regenput. De plaatsingskosten kan je beperken doordat de installatie van een kunststof ondergrondse regenwaterput heel gemakkelijk is. Ben je handig? Dan kan je dit zelf uitvoeren. En door regenwater te recupereren, bespaar je natuurlijk op jouw waterfactuur. Het opgevangen regenwater kan dienen voor de schoonmaak, het wassen van kledij, het doorspoelen van het toilet of het besproeien van de tuin.


Kan ik regenwater opvangen als ik weinig plaats of enkel een moeilijk toegankelijke plaats heb voor een regenwaterput?

Ondergrondse waterputten bestaan in verschillende afmetingen en volumes. Wie weinig plaats heeft of enkel een moeilijk toegankelijke plaats beschikbaar heeft voor een regenwaterput, kan met de compacte kunststoffen watertanks toch regenwater opvangen. Deze modellen zijn rechthoekig en speciaal ontworpen om makkelijk door een deuropening of smalle doorgang te kunnen. Ze zijn ook licht waardoor ze makkelijk kunnen verplaatst en geplaatst worden door een doe-het-zelver. Wil je toch een mooi volume water opvangen, dan kan je met toebehoren verschillende compacte regenputten aan elkaar koppelen. Welke vorm regenwaterput is optimaal voor jouw situatie?

Bollaert heeft een uitgebreid gamma van ondergrondse watertanks met verschillende afmetingen en volumes.

Zie ons complete gamma ondergrondse regenwatertanks!

 

0