Help, hoe groot moet mijn regenwaterput zijn? Grootte regenwaterput? Hoe bepaal je dat het best? Enkele praktische tips vind je hier.

Het is van groot belang om de juiste inhoud voor jouw regenwaterput te bepalen, dit heeft een directe invloed op het gebruik van jouw regenwater en jouw waterfactuur. Is je regenwaterput te klein, dan zal je vaak moeten bijvullen met leidingwater. Een te grote regenwaterput is ook niet ideaal, want die kan niet regelmatig overlopen. En dat is nodig voor een goede werking.

Grootte Regenwaterput Plaatsen Meet De Tank  Regenput GrootteRegenwaterput 1000 Liter Kan Door De Deur

Om het volume van jouw regenwaterput te bepalen, houd je best rekening met volgende factoren:

  • jouw waterverbruik: op de jaarlijkse afrekening van jouw watermaatschappij (eindfactuur), vind je jouw verbruik terug. Het totaal gemiddeld waterverbruik per persoon per dag bedraagt in België 99 liter (bron: VMM )
  • jouw dakoppervlak: het volume van de regenwaterput of regenwatertank bedraagt minimaal 50 liter per vierkante meter horizontale dakoppervlak (bron: VMM )
  • De nieuwe hemelwaterverordening geldig vanaf 2 oktober 2023: nieuwe verplichte minimum volumes voor regenwaterputten:

Dakoppervlakte < 80m²

Dakoppervlakte  80m² – 120m²

Dakoppervlakte  120m² – 200m²

Dakoppervlakte > 200m²

Regenwaterput van 5000 liter of meer

Regenwaterput 7500 liter of meer

Regenwaterput van 10000 liter of meer

Regenwaterput van 20000 liter of meer

  • Andere belangrijke factoren voor de ideale grootte van de put zijn het aantal personen die er gebruik van maken en de toepassingen waarvoor je het regenwater wil gebruiken. Volgens de nieuwe hemelwaterverordening moet het regenwater verplicht gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, voor de wasmachine, het besproeien van de tuin, auto wassen, … kortom alle toepassingen waar je drinkwater eigenlijk kan vermijden.

 

Twijfel je nog over de optimale grootte van jouw regenwaterput?

De keuze van de grootte van jouw regenwaterput hangt voor een deel af van jouw persoonlijke behoeften. We raden wel aan om een voldoende grote watertank te voorzien voor het overbruggen van droge periodes.

Bollaert heeft een breed assortiment ondergrondse en bovengrondse regenwaterputten. Bekijk het assortiment hier.

 

Bekijk hier ons complete gamma bovengrondse regenwatertanks!

Bekijk hier ons complete gamma regenwaterputten!

 

Grootte regenwaterput: Heeft u vragen of hulp nodig bij het bepalen daarvan? Bel ons op 09 369 13 81 of stuur uw vraag naar sales@bollaert.email . We helpen u graag verder.

0