FAQ vetafscheider

Gratis levering tanks. Je bestelling afhalen? Dat kan op afspraak van maandag tot vrijdag. Vragen? Mail ons via sales@bollaert.email of bel ons op 09 369 13 81

6 vaak gestelde vragen over vetafscheiders

vetafscheider


Wat is het nut van een vetafscheider?

Vetten en olie lossen niet op in water en kunnen het rioolnetwerk en de waterzuiveringsinstallaties schaden. Door afzetting van vet, kunnen verstoppingen ontstaan. Om deze hinder te voorkomen, legt de Vlaamse regering bedrijven en handelszaken - die veel vetten verwerken - op om een vetafscheider of vetput te plaatsen. Deze scheidt het vet van het afvalwater, zodat het niet in de riolering terecht komt.


Hoe werkt een vetafscheider?

Het vethoudend water komt via de afvoer (bvb. gootseen in een gootkeuken) in de vetafscheider terecht. Een vetput remt de stroming van afvalwater af. Vetten, slib, etensresten en water worden gescheiden van elkaar. Vet en olie verzamelen zich aan de oppervlakte, terwijl slib en etensresten naar de bodem van de afscheider zinken. Door de plaatsing van de afvoerbuis boven de bodem van de put, zal enkel het water afvloeien. De vetten en het bezinksel blijven achter in de vetput.

Zie ons complete gamma aan vetafscheiders!


Wie is verplicht om een vetafscheider te plaatsen?

Een vetafscheider of vetput is verplicht wanneer dierlijke of plantaardige vetten, oliën of andere stoffen het afvalwater kunnen vervuilen. Onder andere horecazaken en grootkeukens zijn verplicht een vetput te plaatsen tussen de keukenafvoer en de riolering. Ook vishandelaars, cateraars, kantoren met een eigen kantine en voedselverwerkende bedrijven moeten zich houden aan deze regel. Twijfel je of je al dan niet een vetput moet plaatsen, neem dan best contact op met jouw gemeente.

 

 


Kan ik een vetput zelf installeren? En kies ik dan best voor een bovengrondse of ondergrondse vetput?

De vetafscheiders van Bollaert zijn gemakkelijk te plaatsen. Ze zijn compact en kunnen ook op moeilijk toegankelijke plaatsen geïnstalleerd worden. Ze kunnen zowel bovengronds als ondergronds geplaatst worden. Wil je geen graafwerken uitvoeren, dan kan je een bovengrondse vetafscheider kiezen. Sommige modellen kan je installeren onder de spoelbak. Wil je de vetput omwille van hygiënische redenen liever buiten of ondergronds plaatsen, geen nood, ook hiervoor bestaan er gemakkelijk te plaatsen oplossingen.

Bollaert heeft verschillende types vetafscheiders met verschillende afmetingen en volumes: 

Zie ons complete gamma aan vetafscheiders!


Hoe groot moet een vetafscheider zijn?

De grootte en de aard van je bedrijf en ook de hoeveelheid vet of olie in het afvalwater, zal bepalen welk volume en welk type vetafscheider je nodig hebt. Een gemiddeld restaurant heeft een vetafscheider nodig van 1000 à 1500 liter. Houd er rekening mee dat de grootte van je vetafscheider zal bepalen hoe vaak je deze moet ledigen. Hoe groter, hoe minder vaak je deze moet ledigen.

Twijfel je over de optimale inhoud van jouw vetafscheider, neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

 


Hoe moet ik mijn vetput onderhouden?

Het onderhoud van een vetafscheider is simpel. Op regelmatige tijdstippen de vetput ledigen en reinigen volstaat. Hoe vaak dit moet gebeuren is afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en wijst zichzelf doorgaans uit.

© 2021 Bollaert bv | Mazouttanks - Regenwaterputten - Septische putten - Tanks voor AdBlue®
Koningin Astridlaan 63, BE 9230 Wetteren - sales@bollaert.email - Tel. 09 369 13 81 - Fax. 09 324 04 84
BTW BE 0730 881 637