FAQ mobiele dieseltank

Gratis levering tanks. Je bestelling afhalen? Dat kan op afspraak van maandag tot vrijdag. Vragen? Mail ons via sales@bollaert.email of bel ons op 09 369 13 81

7 veelgestelde vragen over een mobiele dieseltank

mobiele dieseltank of mobiele mazouttank

 

Wat is een mobiele dieseltank en waarvoor wordt deze tank gebruikt?

Een mobiele werftank is een verplaatsbare tank die speciaal is ontworpen om diesel of stookolie (mazout) op bouwplaatsen of andere locaties op te slaan. Deze tanks zijn ontworpen om in de eerste plaats brandstof te leveren aan bouwmachines, generatoren, voertuigen en andere apparatuur op werven, bouwplaatsen of afgelegen plaatsen. Ze zorgen ervoor dat machines van brandstof worden voorzien, als er geen toegang is tot een vast brandstofstation. Mobiele werftanks kunnen ook ingezet worden voor het transport en de opslag van andere vloeibare stoffen. In die gevallen is het altijd belangrijk om de specifieke veiligheidsvoorschriften en regelgeving na te leven.


Kan je ook andere stoffen dan diesel of mazout transporteren in een werftank?

Ja, naast mazout kunnen mobiele werftanks ook worden gebruikt voor het transporteren en opslaan van andere vloeibare stoffen. Hieronder enkele voorbeelden van andere stoffen die in mobiele werftanks kunnen worden opgeslagen en vervoerd.

 • AdBlue®: een mobiele werftank voor AdBlue® is handig om voertuigen op verschillende locaties van AdBlue te kunnen voorzien.
 • Water: Soms worden mobiele werftanks gebruikt om water op te slaan en te transporteren, bijvoorbeeld in de bouw waar water nodig is voor bijvoorbeeld stofbeheersing.
 • Chemicaliën: een werftank kan ook ingezet worden voor het transport en de opslag van chemische stoffen. Het is in dit geval erg belangrijk om na te gaan of het materiaal waaruit de werftank bestaat, compatibel is met de chemische stof.
 • Andere vloeistoffen: afhankelijk van de specificaties en materialen van de mobiele brandstoftank, kunnen ook andere vloeistoffen zoals oliën, smeermiddelen, reinigingsmiddelen worden vervoerd en opgeslagen. In die gevallen is het altijd belangrijk om de specifieke veiligheidsvoorschriften en regelgeving na te leven.
 • Opgelet: benzine heeft een veel lager vlampunt en Bollaert biedt daarom bewust geen mobiele tanks aan om benzine op te slaan en te vervoeren.

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de veiligheidsvoorschriften en regelgeving bij het gebruik van mobiele werftanks voor het vervoer van mazout of andere stoffen. Veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben bij het gebruik van dergelijke tanks.

 

 

Nood aan een stalen mobiele mazouttank of een kunststof mobiele dieseltank? Die vind je hier.


Uit welk materiaal is een mobiele werftank vervaardigd? Welke keuze maken kunststof of metaal? Wat zijn de voor- en nadelen?

Mobiele werftanks kunnen worden vervaardigd uit verschillende materialen, waarvan kunststof (polyethyleen) en metaal de twee meest voorkomende opties zijn. De werftanks van Bollaert zijn van hoge kwaliteit en duurzaam, ongeacht het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn. De keuze tussen kunststof en metaal hangt af van factoren zoals het type vloeistof dat wordt vervoerd, de omgevingsomstandigheden en het gewenste gebruik.

Kunststoffen (Polyethyleen) mobiele tanks zijn:

 • Duurzaam: kunststof werftanks zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en roest. Hierdoor vergen ze minder onderhoud.
 • Licht en makkelijker manoeuvreerbaar: Kunststof werftanks zijn over het algemeen lichter dan metalen tanks, wat het transport en de plaatsing aanzienlijk vergemakkelijkt. Vaak gebeurt het dat men zo'n mobiele tank in een bestelwagen vervoert.

Metalen (Staal) werftanks zijn:

 • Sterk: metalen mobiele brandstoftanks zijn robuust en zijn beter bestand tegen zware omstandigheden dan een kunststof tank.
 • Temperatuurbestendig: metalen tanks zijn beter bestand tegen extreme temperaturen.
 • Geschikt voor grotere volumes: wanneer men een grotere dieseltank nodig heeft, kiest men vaak de metalen versie.

Hier een aantal voorbeelden van mobiele werftanks:

Enkele voorbeelden van mobiele werftanks uit ons gamma:


Zijn er regels, wetten of voorschriften voor het gebruik van mobiele werftanks?

De opslag en het transport van stoffen aan de hand van een mobiele mazouttank of werftank zijn onderworpen aan specifieke veiligheidsvoorschriften en regelgeving. Deze regels hebben betrekking op veiligheid, opslag, transport en het verminderen van milieurisico's. Zorg ervoor dat je hier bekend mee bent voordat je een mobiele werftank gebruikt.

Zo wordt het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg geregeld door het Europees Verdrag betreffende vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR). Deze regelgeving is van kracht in 54 Europese landen, waaronder ook België en Nederland. In het ADR staat alles over verschillende types gevaarlijke stoffen en de eisen voor tanks en voertuigen. Om de 2 jaar wordt het ADR aangepast. Mobiele mazouttanks van Bollaert met een volume onder 450 liter komen in aanmerking voor een ADR-vrijstelling.
Lees hier meer over de ADR-wetgeving. 

Hierbij een aantal belangrijke veiligheidsoverwegingen bij het gebruik van mobiele werftanks:

 • Plaats de tank op een vlakke, stabiele ondergrond.
 • Zorg ervoor dat de tank intact is en goed kan worden afgesloten om lekkage te voorkomen.
 • Vermijd overvullen van de werftank.
 • Gebruik goedgekeurde mobiele mazouttanks voor de opslag en het transport van brandstof.
 • Wanneer je de werftank wil gebruiken voor andere stoffen dan brandstof, bvb. chemische stoffen, ga dan zeker na of het materiaal waaruit de werftank bestaat, compatibel is.

 


Zijn de ADR-regels voor mij van toepassing?

In bepaalde gevallen ben je vrijgesteld van de ADR-voorschriften bij het transport van werftanks gevuld met diesel of mazout.
Diesel (dieselolie) en mazout (stookolie) vallen onder vervoerscategorie 3. De limietwaarde (= de maximale toegestane hoeveelheid om te transporteren) van vervoerscategorie 3 is 1000 liter. Je mag dus maximum 1000 liter transporteren. Bijkomende voorwaarde is dat deze 1000 liter vervoerd moeten worden in eenheden (bv. werftanks) van maximum 450 liter. In dit geval ben je vrijgesteld van de ADR-voorschriften.


Hoe kan je een mobiele dieseltank verplaatsen?


Mobiele werftanks zijn ontworpen om verplaatsbaar te zijn en kunnen worden verplaatst met behulp van hijskranen, vorkheftrucks of andere geschikte apparatuur. Dit maakt het gemakkelijk om de brandstoftank naar verschillende locaties te verplaatsen afhankelijk van waar brandstof nodig is. De werftanks van Bollaert zijn voorzien van hijsogen en uitsparingen zodat je ze eenvoudig kan verplaatsen.


Hoe moet je een mobiele werftank onderhouden?

Het onderhoud van een mobiele dieseltank zorgt ervoor dat deze veilig en efficiënt blijft functioneren en dat je de werftank langdurig kan gebruiken. Onderhoud omvat regelmatig nazicht op lekkages, roest en andere schade. Controleer ook de aansluitingen, kleppen en slangen. Zorg ervoor dat de binnen- en buitenkant van de werftank schoon wordt gehouden opdat er geen vuil, stof, en andere verontreinigingen in de brandstof of vloeistof terechtkomen.

 

© 2021 Bollaert bv | Mazouttanks - Regenwaterputten - Septische putten - Tanks voor AdBlue®
Koningin Astridlaan 63, BE 9230 Wetteren - sales@bollaert.email - Tel. 09 369 13 81 - Fax. 09 324 04 84
BTW BE 0730 881 637