Verlofperiode

Vanaf 20 juli 2020 tot en met 29 juli 2020 nemen we even vrijaf. Plaats uw bestelling tijdig.
Geplaatste bestellingen tijdens het verlof zullen
vanaf 30 juli 2020 verwerkt worden.

Sterfput | Bezinkput | Buffer voor afvalwater

Vanaf 390,83 € 323,00 €
Op voorraad
SKU
sep-sterfput

Vragen? Vrijblijvend professioneel advies nodig? Contacteer ons!

sales@bollaert.email

09 369 13 81 - Op weekdagen van 08:00 tot 18:00

Een sterfput is een septische put met infiltratieopeningen. Deze put laat toe om afvalwater geleidelijk aan in de ondergrond te laten insijpelen, wanneer een aansluiting op de openbare riolering niet mogelijk is.

Bij Bollaert zijn al onze septische putten ook verkrijgbaar als sterfput.

Gegevens

Functie

Een sterfput valt eenvoudig te omschrijven als een septische tank met gaatjes onderaan. Het laat toe om afvalwater geleidelijk in de ondergrond te laten insijpelen, wanneer een aansluiting op de openbare riolering niet mogelijk is. Informeer u bij uw gemeente om te weten of u een sterfput (en/of septische put) mag/moet plaatsen.

Bij Bollaert bieden we al onze septische putten ook aan als sterfput.


Principe

De sterfput is een uitbreiding van uw septische tank. Nadat de septische tank het afvalwater heeft opgevangen en verwerkt (afgebroken), loopt dit over in de sterfput. Het is nuttig (en vaak wettelijk verplicht) om zowel een klassieke septische put als een sterfput te plaatsen.

Als er enkel een sterfput wordt geplaatst (zonder septische put), zullen de gaatjes sneller dichtslibben door het bezinksel. Hierdoor vergroot de kans dat het wegsijpelen in de bodem teniet wordt gedaan en dat er verstoppingen ontstaan op andere plaatsen (bv. in de leidingen).

het principe van een septische put en een sterfput

Meer info over septische putten en prijzen


Kan ik een sterfput zelf plaatsen?

Een sterfput kan vaak zelf geplaatst worden.

Voorzie een laag grind (gravier) met daarop een worteldoek, die ook de gaten van de sterfput afdekt. Vul de sterfput met grind om verzakkingen tegen te gaan.

De overloop van de sterfput kan u - indien toegelaten door de gemeente - aansluiten op een nabijgelegen beek/gracht.

installatie van een sterfput


Wanneer plaatst u een sterfput?

Een sterfput wordt geplaatst in volgende situaties, wanneer er - permanent of tijdelijk - geen aansluiting mogelijk is op de riolering:

  • Sommige regio's in België zijn voorlopig (= collectief te optimaliseren buitengebied) niet aangesloten op riolering met een aansluiting op een afvalwaterzuiveringsinstallatie.
  • Sommige regio's in België zullen nooit (= individueel gebied) worden aangesloten op riolering met een aansluiting op een afvalwaterzuiveringsinstallatie.
  • U bent in afwachting van aanleg van rioleringen in uw straat.

Informeer u bij uw gemeente om te weten of u een sterfput (en/of septische put) mag/moet plaatsen.


Wat zegt de wet?

Het verwerken van uw afvalwater is gebonden aan de Vlaamse reglementering. De volgende link geeft het zoneringsplan weer van gans Vlaanderen: zoneringsplan .

centraal gebied (Centraal gebied) met reeds bestaande aansluiting op een zuiveringsstation
collectief geoptimaliseerd buitengebied (Collectief geoptimaliseerd buitengebied) met recente aansluiting op een zuiveringsstation
Collectief te optimaliseren buitengebied (Collectief te optimaliseren buitengebied) dit is de zone waar de aansluiting nog zal worden gerealiseerd
Individueel te optimaliseren buitengebied (Individueel te optimaliseren buitengebied) zone waar het afvalwater individueel zal moeten gezuiverd worden dmv een IBA (= Individuele Behandelinsinstallatie voor Afvalwater).

Plaatsing van een septische put

Als uw woning zich in een rode/groene cluster bevindt, is het plaatsen van een septische put verplicht.

Plaatsing van een sterfput

U woont in een collectief of individueel te optimaliseren buitengebied? Dat betekent dat uw woning voorlopig (collectief gebied) of nooit (individueel gebied) aansluit op riolering met een aansluiting op een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Een sterfput kan u helpen om het afvalwater op natuurlijke manier in de grond te laten sijpelen.


Bollaert raadt u aan om ALTIJD te informeren bij uw gemeente, aangezien er vaak specifieke voorschriften zijn rond de samenstelling van uw installatie:

  • een septische put (bekijk ons gamma)
  • een sterfput (zie bovenaan deze pagina)
  • een vetafscheider
  • een IBA = Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater
  • ...
© 2020 Bollaert bv | Mazouttanks - Regenwaterputten - Septische putten - AdBlue tanks
Koningin Astridlaan 63, BE 9230 Wetteren - sales@bollaert.email - Tel. 09 369 13 81 - Fax. 09 324 04 84
BTW BE 0730 881 637